Ето как да си направите торта с ягоди и разтечена глазура

Необходими съставки:

За блатовете
  • 6 яйца
  • щипка сол
  • 175 g захар
  • 1 ч.л. ванилова захар
  • 100 g безглутеново брашно
  • 80 g царевично нишесте
За крема
  • 500 g ягоди
  • 400 ml сметана
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. ванилова захар
За украсата
  • 125 g пудра захар
  • 2 с.л. лимонов сок
  • червена сладкарска боя
  • шепа ягоди
Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 °C на горен и долен реотан. Застелете две малки тавички, всяка с диаметър 20 cm, с хартия за печене.
2. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци и разбийте белтъците със солта и 2-3 супени лъжици захар до твърди върхове.
3. Разбийте жълтъците с 3 супени лъжици топла вода и останалата захар, заедно с ваниловата захар до гъста кремообразна смес. Смесете брашното с нишестето.
4. Поставете разбитите белтъци върху жълтъчната смес, пресейте брашното върху нея и смесете леко с голяма лъжица, докато се получи ефирно тесто.
5. Поставете от тестото наполовина на формата за блат и печете във фурната за около 20 минути до златистокафяво.
6. След това извадете, оставете да изстине, извадете от формите и поставете върху решетка.
7. Охладените блатове разполовете хоризонтално, така че да има общо четири блата.
8. За направата на крема измийте, почистете и нарежете ягодите. Разбийте сметаната със захарта и ваниловата захар.
9. Разпределете 1/3 от крема върху блата и над него сложете 1/3 от ягодите. Повторете процеса с още два два блата, завършете с последния блат.
10. Смесете пудрата захар с лимоновия сок до получаването на гъста глазура. Оцветете я в розово с няколко капки червена сладкарска боя и изсипете върху тортата, като я оставите да капе отстрани, за получаване на отличителния вид на drip cake тортите.
11. Оставете тортата да стегне и глазурата да изсъхне, като охладите добре.
12. Украсете с ягоди преди сервиране.

Съвет: Вместо захарната глазура можете да ползвате бял шоколад, който да оцветите с предпочитан цвят!